Ljud- och studioteknik

Estetiska programmet

Ljud- och studioteknik är inriktningen för dig som vill arbeta med ljud- och musik samt få högskolebehörighet. Vill du lära dig att producera din egen musik? Göra en podcast, lägga ljud till film eller lära dig att mixa dina eller andras studioinspelningar? Här får du möjlighet att använda din fantasi och skaparkraft för att leverera ljud-, musik- och studioproduktioner med hög kvalitet.

Väljer du Ljud- och studioteknik har du en god grund för att arbeta med ljudproduktioner inom t.ex. reklam-, media- och musikbranschen. Dina framtida yrken kan exempelvis vara studiotekniker, ljudtekniker, musikproducent, ljudproducent för film, reklam, radio och tv m.m. Eller varför inte starta ett eget företag? I årskurs tre har du möjlighet att genomföra en del av din utbildning i form av ett UF-företag med externa kunder och ovärderlig erfarenhet.

På inriktningen Ljud- och studioteknik får du kunskaper om och praktisk erfarenhet av att planera och genomföra ljudproduktioner som används i olika typer av media-, musikproduktioner och studioinspelningar. Vi studerar de grundläggande teknikerna i ljudproduktion. Där ingår digital musikproduktion, inspelningsteknik i studio, mixning av liveljud, radiosändning m.m. I utbildningen ingår också grundläggande musikteori.

Utbildningen ger dig möjlighet att utveckla dina tekniska kunskaper och ditt personliga uttryck. Du får lära dig allt om etik, lagar och regler samt träna på kreativitet och problemlösningsförmåga i samverkan med artister och andra beställare.

Studiotekniker, Ljudtekniker, Musikproducent, Ljudproducent för film, radio och tv, Reklamproducent, Inspelningstekniker,Tekniker för scen och teaterproduktioner, Egen företagare

På estetiska programmet ingår Motivations & ledarskapsutbildningen i kurser som Mental träning och Psykologi.