Ljud- och studioteknik

Estetiska programmet

Ljud- och studioteknik är inriktningen för dig som vill arbeta med ljud- och musik samt få högskolebehörighet. Vill du lära dig att producera din egen musik? Göra en podcast, lägga ljud till film eller lära dig att mixa dina eller andras studioinspelningar? Här får du möjlighet att använda din fantasi och skaparkraft för att leverera ljud-, musik- och studioproduktioner med hög kvalitet.

Väljer du Ljud- och studioteknik har du en god grund för att arbeta med ljudproduktioner inom t.ex. reklam-, media- och musikbranschen. Dina framtida yrken kan exempelvis vara studiotekniker, ljudtekniker, musikproducent, ljudproducent för film, reklam, radio och tv m.m. Eller varför inte starta ett eget företag? I årskurs tre har du möjlighet att genomföra en del av din utbildning i form av ett UF-företag med externa kunder och ovärderlig erfarenhet.

På inriktningen Ljud- och studioteknik får du kunskaper om och praktisk erfarenhet av att planera och genomföra ljudproduktioner som används i olika typer av media-, musikproduktioner och studioinspelningar. Vi studerar de grundläggande teknikerna i ljudproduktion. Där ingår digital musikproduktion, inspelningsteknik i studio, mixning av liveljud, radiosändning m.m. I utbildningen ingår också grundläggande musikteori.

Utbildningen ger dig möjlighet att utveckla dina tekniska kunskaper och ditt personliga uttryck. Du får lära dig allt om etik, lagar och regler samt träna på kreativitet och problemlösningsförmåga i samverkan med artister och andra beställare.

Exempel på yrken

Studiotekniker, Ljudtekniker, Musikproducent, Ljudproducent för film, radio och tv, Reklamproducent, Inspelningstekniker,Tekniker för scen och teaterproduktioner, Egen företagare

Motivations & ledarskapsutbildningen

Alla elever på Hudikgymnasiet genomgår vår Motivations & ledarskapsutbildning. När du tagit studenten hos oss kommer du därför att ha kunskaper med dig som ger ett försprång i arbetslivet. I utbildningen lär du dig om konflikthantering, grupprocesser, om att ge och ta konstruktiv feedback, hur man motiverar sig själv och andra och mycket annat. Genom Motivations & ledarskapsutbildningen får du en ökad förmåga att förstå dig själv och din omgivning. Unika kunskaper som kommer att göra dig till bra ledare för dig själva och för andra.

På estetiska programmet ingår Motivations & ledarskapsutbildningen i kurser som Mental träning och Psykologi.

Nytt för hösten 2019!

Detta program kan du kombinera med vårt nya upplägg Idrottspecialisering. Upplägget innebär att du läser kurserna  Idrottsspecialisering 1 och 2 som individuellt val och inom din idrott. I praktiken betyder det att ett antal timmar i veckan av lektionstid läggs på träning i din idrott under hela din gymnasietid. Hör av dig till oss för att få veta mer!