Skip to main content

Allt du behöver inför ditt gymnasieval

Dags för ditt gymnasieval

Gymnasievalet är ett av de första stora besluten du står inför, och det är helt naturligt att känna både förväntan och osäkerhet. Vad vill du göra? Vem vill du bli? Och var kommer du att trivas bäst? Frågorna är många, och vi vet att det inte alltid är lätt att navigera bland alla möjligheter. På Hudikgymnasiet är vi här för att hjälpa dig på vägen. Vi har samlat all information du behöver för att göra ett genomtänkt och tryggt val.

Så ansöker du till oss

När du söker till Hudikgymnasiet gör du det via webben för gymnasiansökan. Längre ner på sidan hittar du ansökningskoderna du behöver för att söka till oss. Om du känner dig osäker på hur du gör ditt gymnasieval, kan du alltid kontakta din studie- och yrkesvägledare för att få hjälp. För att få en plats på Hudikgymnasiet gäller samma urvalskriterier som för alla gymnasieskolor: om fler söker än det finns platser, baseras urvalet på betygen från årskurs 9.

Håll reda på viktiga datum: Säkerställ att du har koll på viktiga datum inför gymnasievalet. Nedan har vi listat viktiga datum som gäller inför gymnasievalet 2025, om du planerat att söka till oss.

Viktiga datum inför din ansökan

20 januari

Webben öppnar för gymnasievalet

14 februari

Sista ansökningsdag, webben stänger kl. 16.00.

Vecka 15

Preliminär antagning, besked visas på webben (kan ändras).

Vecka 16

Webben öppnar för ändringsval. Sista dag för ändringsval är 9 maj - webben stänger kl. 16.00

9 juni

Grundskolornas slutbetyg skickas till Gymnasieantagningen.

19 juni

– Betyg från lovskola ska vara Gymnasieantagningen tillhanda.

1 juli

Slutlig antagning klar. Resultatet visas på webben, alla ska svara.

1-25 juli

Svarsperiod för de som fått ett erbjudande, webben stänger den 25 juli kl. 16.00.

1 augusti

Reservantagning klar.

1-8 augusti

Svarsperiod för de som fått en ny plats.

11-29 augusti

Reservantagningsperiod. Mer om ansökningsprocessen och viktiga datum hittar du på Dalarnas Kommunförbund

Var elev för en dag

Ansök här

Fyll i din kontaktinformation i vårt formulär, så återkommer vi så snart vi kan. Hoppas att vi ses!


Meritpoäng - så funkar det

När du söker till universitet eller högskola efter gymnasiet kan du få extra meritpoäng genom att läsa vissa kurser. Meritpoängen är ett sätt att belöna dig som läser kurser som ger särskild behörighet och ökar ditt meritvärde, vilket kan förbättra dina chanser att komma in på en populär utbildning. Vad är meritpoäng? Meritpoängen är extra poäng som läggs till ditt jämförelsetal (ditt betygssnitt från gymnasiet). Du kan som mest få 2,5 meritpoäng, och de är ett värdefullt tillskott i antagningsprocessen till högre studier vid högskolor och universitet.

Moderna språk
Läser du ett modernt språk steg 3, 4 eller 5 får du meritpoäng. Om du fortsätter med det språk du läste i högstadiet (till exempel spanska, franska eller tyska) får du extra poäng för nivå 3 och högre. Nybörjarspråk ger inga meritpoäng.

Matematik
Du får meritpoäng för kurser som är högre än den nivå som krävs för behörighet till din utbildning. Matematik 2 ger 0,5 poäng, Matematik 3 ger 0,5 poäng och Matematik 4 eller högre ger ytterligare poäng.

Engelska
Engelska 7 ger 1 meritpoäng.

Hur mycket kan jag få?
Maximalt kan du få 2,5 meritpoäng: Moderna språk: max 1,5 meritpoäng Matematik: max 1,5 meritpoäng Engelska: max 1 meritpoäng.
Exempel: Om du läser Matematik 3, Engelska 7 och ett modernt språk steg 4, kan du maximera dina meritpoäng och öka ditt meritvärde med 2,5 poäng!

Individuella val - forma din gymnasietid

På Hudikgymnasiet vill vi att du ska ha möjlighet att anpassa din utbildning efter dina egna intressen och framtidsmål. Därför erbjuder vi ett brett utbud av individuella val som gör din gymnasietid ännu mer personlig och givande.

Vad är individuellt val?

Det individuella valet är en del av din gymnasieutbildning där du själv väljer kurser som intresserar dig eller stärker din behörighet för vidare studier. Totalt omfattar det individuella valet 200 poäng, och du läser kurserna under två av dina tre gymnasieår.

Varför är det individuella valet viktigt? Fördjupa dina intressen.

Vill du läsa en extra kurs i bild, idrott eller musik? Det individuella valet låter dig utvecklas inom områden som engagerar dig.

Öka dina meritpoäng

Du kan välja kurser som ger extra meritpoäng, exempelvis Matematik 3, Engelska 7 eller moderna språk. Det är ett smart val om du siktar på att söka till högskola eller universitet efter gymnasiet.

Bredda din behörighet

Om du redan nu vet vad du vill studera vidare till kan du välja kurser som gör dig behörig till just den utbildningen. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare (SYV) för att få hjälp att välja rätt.

Exempel på individuella val på Hudikgymnasiet

Vi erbjuder ett varierat utbud av kurser, till exempel:

  • Engelska 7 – för dig som vill få extra meritpoäng och stärka dina språkkunskaper.
  • Matematik 3 eller 4 – perfekt om du planerar att läsa vidare inom teknik eller ekonomi.
  • Moderna språk – fortsätt med språket från högstadiet eller börja på nybörjarnivå.
  • Idrottspecialisering– för dig som älskar träning och hälsa.
  • Estetiska kurser – som bild och form, musik eller foto för att utveckla din kreativa sida.

Hur väljer du?

Under din gymnasietid kommer du få information om vilka kurser som erbjuds och hur du gör ditt val. Våra lärare och studie- och yrkesvägledare finns här för att stötta dig i processen och hjälpa dig välja kurser som passar dina intressen och framtidsdrömmar.

Här listar vi våra bästa tips inför gymnasievalet som kan vara till hjälp för att göra ansökningsprocessen lite enklare.

Hitta rätt gymnasieprogram

Utforska olika alternativ

Håll koll på viktiga datum

Det är viktigt att vara väl förberedd inför gymnasieansökan, och en stor del av det är att hålla koll på viktiga datum. Här [Länk] är några av de viktigaste tidpunkterna du behöver känna till om du planerar att söka till Hudikgymnasiet. Att hålla reda på sista ansökningsdagen, möjligheten att göra ändringar i din ansökan, samt när preliminära och slutliga antagningsbesked släpps är avgörande. Förberedelser är en nyckel för att kunna ta välgrundade beslut när det är dags att välja rätt skola för dig. Se även till att vara uppdaterad om datum för eventuell reservantagning om det skulle behövas. Genom att följa de angivna tidsramarna kan du vara säker på att din ansökan är komplett och korrekt. När du har full koll på datumen kan du känna dig tryggare och mer förberedd inför gymnasievalet.

Gör din ansökan

Betyg på gymnasiet

Från och med den 1 juli 2025 införs ämnesbetyg i gymnasieskolan, vilket innebär en förändring från det tidigare systemet med kursbetyg.

Vad innebär ämnesbetyg? I det nya systemet delas ämnen upp i olika nivåer. Du kommer att få betyg på varje nivå, men det är det högsta betyget du uppnår som gäller för hela ämnet. Det innebär att om du till exempel får betyg E på nivå 1, D på nivå 2 och C på nivå 3, så blir ditt slutbetyg i ämnet C. Införandet av ämnesbetyg i gymnasiet innebär en övergång från kursbetyg till ett system där ditt slutbetyg i ett ämne baseras på den högsta nivån du uppnått. Detta ger dig större möjlighet att fördjupa dig i ämnet och arbeta mot ett högre betyg över tid.

Vad kan du förvänta dig?

Att börja på gymnasiet är ett stort steg och en spännande tid i livet. Här får du chansen att utvecklas både som person och i dina studier. Men hur skiljer sig gymnasiet egentligen från högstadiet? Här ger vi dig några tips och insikter om vad som väntar – och varför gymnasiet är något att se fram emot!

Du väljer din egen väg

Till skillnad från högstadiet väljer du ett program som passar dina intressen och framtidsdrömmar. Oavsett om du brinner för ekonomi, samhällsfrågor, estetik eller något annat så finns det ett program som ger dig möjlighet att fördjupa dig i det du tycker är mest spännande och meningsfullt.

Mer ansvar – och mer frihet

På gymnasiet får du mer ansvar över dina studier. Det kan handla om att planera din tid, hålla koll på uppgifter och ta ansvar för att hänga med i undervisningen. Samtidigt får du också mer frihet – du kan till exempel välja individuella val som passar dina intressen och mål. Det är en bra förberedelse för vuxenlivet och gör att du växer som person.

Ny gemenskap och nya vänner

Gymnasiet är också en ny start när det kommer till gemenskap. Du kommer att möta nya klasskompisar som delar dina intressen, och det är en perfekt chans att skapa nya vänskapsband.

Studier med sikte på framtiden

Gymnasiet är inte bara en fortsättning på grundskolan – det är en språngbräda till din framtid. Här lägger du grunden för vidare studier eller arbetslivet, beroende på vilket program du väljer.

Hör gärna av dig om du har några frågor eller funderingar!